Har toget gått….

for Kopervik sentrum?

 

Foto: Skjermdump www.tidsmaskinen.no

Foto: Skjermdump www.tidsmaskinen.no

Jeg er som regel over gjennomsnittet positiv til byen min, Kopervik.

Med bakgrunn som daglig leder i næringsforeningen, Byen vår Kopervik, som innbygger og som patriot har jeg ofte sett det som min oppgave utad å være genuint positiv. Mye av grunnen til dette er at gjennom hele mitt liv har jeg hørt «legendene» om spøkelsesbyen. Byen der alt bukker under, går nedenom og hjem, og hvor det å satse på butikk blir av noen sett på som ren galskap.

Da jeg var daglig leder i Byen vår Kopervik fikk jeg muligheten til å komme litt mer under huden på de som driver i byen vår, både i sentrum og på Bygnes. Jeg var innom utallige forskjellige typer næringer og jeg ble stadig både imponert og fascinert over alt som faktisk finnes rett rundt dørene våre.

Kopervik Sentrum 2014

Foto: Siv Haugvaldstad Bygnes

Det finnes veldig mange flinke folk, mange som virkelig står på for å bidra til at vi skal både ha mangfold og tilbud til våre innbyggere. Dette er mennesker som dag inn og dag ut åpner dørene til butikkene sine for at vi skal ha mulighet til å handle rett som det er, «hima»!

Fåtallet av de som driver innenfor handel i Kopervik tjener seg rike på virket sitt. Det er blod, svette og tårer for mange av de. De har garantert lyst å bare legge inn årene både titt og ofte, men så holder de ut, fordi de skaper noe. De bidrar til lokalsamfunnet, de ønsker seg vekst, på lik linje med deg og meg. De klager sjelden høylytt selv om de ofte gjerne har grunn til å skrike ut i frustrasjon, frustrasjon for at vi mennesker i dag tar alt for gitt. Vi vil ha alt, men vi vil bidra minst mulig. Får vi et nytt tilbud er vi også kjappe i avtrekkeren og vi klager vår nød at det ikke er det riktige tilbudet, dette uten å tenke over at vi alle har forskjellige ønsker og at ingen, nei ingen, kan tilfredsstille alle sine behov.

Vi viser stort sett null forståelse for avgjørelser om å avvikle, «Nå har vi jo ingen butikker igjen» pleier å være den generelle kommentaren man leser.

Bør vi ikke alle stille oss spørsmålet oftere om hvorfor flere og flere butikker må legge inn årene.

Hvorfor skjer dette?

Har vi snart ingen butikker igjen?

Snart, veldig snart så er dette dessverre nok en realitet. Jeg snakker ikke i dag eller i morgen, men i en ikke for fjern fremtid vil det uunngåelige være et faktum.

For det skal sies, og det er viktig at noen faktisk sier noe, for akkurat nå er det (selv for patrioten) kritiske tilstander i Kopervik. Hvis vi ikke tar grep, i går i stedet for i morgen, så vil sentrumshandelen i Kopervik sakte om sikkert dø ut og vi blir stående igjen med leilighetsbygg og deres beboere, mennesker vi kan ta høyde for valgte å flytte til byen for å være nær tilbudene, butikkene, kjernen av Kopervik, sentrum!

Akkurat nå står vi igjen med flere kontorbygg enn butikker, og planer om mer og flere boliger i sentrum.

Men hvilken ringvirkning vil det ha for utviklingen av byen når vi nå mister flere og flere av våre butikker, tenker noen faktisk over det, det gjelder også de som er byggherrer! De skal jo tross alt selge boligene, ofte til dyre priser, nettopp fordi de ligger i sentrum.

Vi innbyggere vil ha urbane sentrum, kafeer på rekke og rad, restauranter og det aller siste innen mote og interiør.

Misforstå meg rett, vi har fortsatt mange fine og gode tilbud i byen vår, det handler om å velge å se hva vi har i stedet for å se alt vi ikke har.

Først da kan det skje en endring, først da kan vi begynne å snakke om utvikling, vekst og fremtinden.

Vi kan ikke snakke om fremtiden for byen vår før vi virkelig begynner å bruke den i nåtiden. Og når jeg snakker om å bruke den så handler det ikke om å sitte på kafé i 4 timer og sippe på den samme koppen med «kaffi», eller kjøpe en lefse til 25,- for da er «kaffien» gratis. Det handler ikke om å bare handle under julegateåpningen for da er det 20%.

Det handler faktisk om å gjøre det lille ekstra. Det handler om å «Handla hima». Kampanjen jeg fortsatt er stolt av å ha laget sammen med Åkrehamn vekst. Kampanjen som skulle være en positiv påminnelse for oss alle, i hele Karmøy om å vurdere byen vår først, sjekke om man kunne få det man var på jakt etter i en av våre tre byer.

Den orginale «Handla Hima» lappen

Kampanjen som ble til mens jeg drømte meg vekk og funderte på hvordan vi kunne bli best sammen, Kopervik, Åkrehamn og Skudeneshavn.
Handla Hima siden fikk raskt hundrevis av følgere på Facebook.
Og «Handla Hima» lappen fikk raskt en oppgradering utført av Ginungagap. Det er også slik kampansjen frontes i dag.

På Åkra har man Amfi, senteret som uten tvil er med på å dra opp handelen i byen. Uten Amfi ville nok handelsmønsteret på Åkra vært betraktelig annerledes.

Likevel finnes det noe ganske eksepsjonelt på Åkra.

Åkra-buen er rå-god på «Handla hima». De snakker opp byen sin, de handler der og de bruker den flittig. De forteller om det, om byen sin, om hvor bra den er. Det er derfor nyhetene om nedleggelser så sjelden når avisene når det er snakk om Åkra, eller Skudeneshavn for den del. De snakker byene sine utelukkende opp, og alt det andre, det hører man svært lite om, men det betyr ikke at nedleggelser ikke rammer her også!

Den patriotismen, den viljen til å heie på våre egne, det er den mangler vi her, i Kopervik.

Så en annen ting med «Handla hima». Kampanjen handler ikke om at man bokstavelig kun skal handle i Kopervik, eller at en fra Åkra kun skal handle på Åkra.

Det handler om at man skal vurdere byen sin, vurdere tilbudet, og er ikke tilbudet bra nok, får man ikke tak i det man trenger så skal man selvfølgelig handle et annet sted.

Man går man ikke på Elon (Euronics ) for å kjøpe 80 tommer TV, og har de ikke den så ender man opp med å kjøpe en blender for det var det de hadde.

Det er ikke slik og det er og heller ikke slik det skal være.

Å «Handla hima» blir plutseligt litt viktigere, man blir litt mer bevisst på hvordan tingene henger sammen.

Vi må begynne å tenke oss om, alle mann, både vi som handler og de som driver. Hvilket rykte ønsker vi at byen vår skal ha – er spøkelsebyen Kopervik noe man ønsker å bli forbundet med?

Jeg ser det er kristisk i Kopervik, og jeg mener vi må ta tak – nå!

Foto: Skjermdump Google Images (Roar Bævre, 2014)

Jeg husker gågaten fra da jeg var ung, det var utallige butikker og kafeer og det myldret av folk i gågaten hver eneste lørdag. Nå (det er synd å måtte si det) kommer det nesten ikke folk på de planlagte arrangementene engang.

Markedsføringen er rett og slett ikke god nok.

Man må markedsføre, man må fremheve byen og selge den inn. Man må sette inn støtet, man må ville det, helt inn i sjelen! Ja, man må faktisk leve det!

Man må bygge opp rykte igjen, alle sammen.

Man må få Kopervikingen til å bli «PATRIOT», ikke bare patriot.

For sant kan vel sies at det er ikke mange under 30 som er ihuga patriot. De unge i dag er vel knapt i byen, de vil sitte inne, spille og gå på kjøpesenter. Det er ikke like stas for en ungdom i 2019 å få lov til å gå på Lundberg alene en lørdag sammen med venner, sitte der å betrakte alt og alle, slik det var da jeg var ungdom.

Gleden over å få gå på diskotek på «U-en» på fredagen, få lov til å være i gågaten en sen lørdagskveld for å betrakte, være en del av den spennende plassen Kopervik var da jeg var ung, og ikke minst alt man kunne fortelle om på skolen mandagen etter. Alt dette som bidro til at vi var i overkant sosiale og byen var vår lekeplass.

For at vi skal ha en mulighet, en reell mulighet til å våkne til livet igjen så må vi begynne i byen, og de som driver i byen må samarbeide godt om å bygge hverandre opp.

Get It skal ha mange poeng for å ha tatt tak i dette, og for måten de også fronter de andre butikkene på. De har fått maling fra Fargerike Uniton til å virke ut som kult interiør i utstillingene sin og de har dratt det enda lenger med å koble det opp mot trendene på klær. De er flinke på nett og er en av de mest synlige profilene jeg har i Instagram storyen min, og jeg, jeg følger mange!

Nettbutikker burde de alle hatt! I stedet for å stritte i mot utviklingen burde de omfavne den, satse her også og promotere det for alt det er verdt!

Plutselig snur trenden litt og man vil inn i butikkene igjen! Man vet aldri og jeg tror litt på den siste, men i mellomtiden må vi følge med, vi må slutte å stritte i mot. 

Gårdeiere må også ta tak, de kan ikke forvente leie på mange 1000 i måneden og servere potensielle leietakere lokaler som ikke har hatt en oppgradering siden tidlig 90-tall. Enten må de «Shine» opp lokalene sine ellers må de faktisk gå ned i leiepris.

Jeg vet at andre steder har man tilbydd både lavere leie, og til og med gratis leie noen måneder mot at leietaker står for oppussing, eller hvis en har et lokale som står der uten å bli brukt. Det må jo være bedre å fylle opp disse lokalene, og bidra til vekst. Føler ikke gårdeiere noe ansvar?

De som driver butikk må regelmessig oppgradere butikken sin. Jeg ser så mange butikker med stort potensiale bare de hadde brukt litt penger på en oppussing, om så bare for å vise at en henger med i tiden.

En av hovedreglene for de som driver må jo være å fronte en butikk som virker innbydene å gå inn. Rent og pent hvor man lett får oversikt over utvalget.

Det er ikke til å stikke under en stol at ganske mange fasader og lokaler i Kopervik hadde fortjent en oppgradering!

Førsteinntrykket, det selger, enkelt og greit!

Mistforstå meg rett, noen er veldig flinke til å ta tak for å gjøre det litt mer hyggelig, men akkurat nå må det dessverre et enda større løft til. 

De som driver må tyne politikerene og kreve at sentrum får en oppgradering av både det ene og det andre. 

Mest av alt må man jobbe for å få lagt tilrette for et kjøpesenter og for en dagligvare alla Haugen kolonial midt i sentrum, og helst i havnegaten. 

Det er flaut å skulle selge oss inn til turister og båtfolket og så er nærmeste butikk Coop, Rema eller Fina i helgene. 

Vi er kultursenter i Karmøy, vi er administrasjonssenter i Karmøy. 

Hva med å ta rollen vår på alvor, både vi som innbyggere, gårdeiere, butikkeiere og ikke minst politikerne. Vi har alle et ansvar! 

Å skrive dette var ikke enkelt, men noen måtte. Det kunne like godt komme fra meg.

Det er en stund siden jeg var aktiv i Byen vår Kopervik, siden jeg ga fra meg rollen.. men engasjementet rundt byen min, det brenner sterkere enn noen gang.

Mitt ønske med dette innlegget er å skape debatt, men mest av alt skape endring.

En endring i fremgangsmåte, at vi slutter å bare stå å se på at byen vår bukker under, at toget bare går forbi, at Kopervik blir en plass man kjører gjennom på vei fra Haugesund – Skudeneshavn og motsatt!

Hvis alle går et lite skritt for byen vår kan ting fortsatt snu!

At de som driver og eier i byen vår starter en felles markedsføring, kanskje til og med gjør en undersøkelse blant Kopervikingene, hva det er vi faktisk savner.

Da mener jeg ikke av nye butikker, men hva vi faktisk savner i butikkene vi allerede har!

Så ønsker jeg at vi Kopervikinger blir flinke til å bruke butikkene våre, og legg det gjerne ut på sosiale medier.

#handlahima #byenvårkopervik #DENBUTIKKENDUHANDLERI

Så er det viktig å avslutte med å også si at man skal ikke skamme seg om man blir sett i Haugesund eller på et av distriktets kjøpesenter. Selvfølgelig reiser man hit, man handler der også (meg selv inkludert), det er naturlig og vi kan ikke bruke det at byen er i fare som propaganda – på den måten vil man aldri vinne frem. 

Det er naturlig å både besøke og handle i de andre byene, og så lenge man også velger å bruke byen sin, prioritere byen sin og det så ofte man kan, i dag, i morgen og alle kommende dager – på den måten, kun på den måten vil sentrum leve videre for generasjonene som kommer etter.

Uten at vi handler på dette vil Kopervik sentrum ikke lenger sakte men sikkert dø ut, Kopervik sentrum vil dø ut innen kort tid. 

– Takk for oppmerksomheten –

_______

TIL INFORMASJON HAR JEG LÅNT NOEN BILDER FRA NETT, OG HÅPER DET ER GREIT FOR VEDKOMMENDE SOM EIER BILDE.

ER DET IKKE DET – GI MEG ET VINK SÅ TAR HEG DET SELVFØLGELIG NED!

5 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *